Grav ikke køkkenhave nu

0

Mange graver køkkenhaven hvert efterår, men det er sjældent umagen værd.

Faktisk fraråder jeg rent fagligt næsten altid at grave haven, da det ofte skader mere end det gavner.

Ved at grave jorden forstyrrer du det biologiske liv i jorden, orme rives over og andre mikroorganismer kommer enten ligge dybere eller højere i jorden. Ingen af delene har de godt af, for tættere på overfladen bliver de udtørrede, og længere nede mangler der ilt.

Gravning af køkkenhave.jpgDer er ikke mange grunde til at grave køkkenhave om
efteråret.

Meget ler? Grav løs

Hvis jorden er meget leret, kan en efterårsgravning dog være en god ide. Her vil frosten hjælpe med til at sprænge de hårde jordklumper. Det kan også være nødvendigt at grave, hvis jorden er blevet hård som følge af færdsel og lignende. Her er en greb altid et godt redskab.

Mange rødder eller ny kokasse? Grav løs

Der er dog også andre grunde til, at det kan være en god idé at grave køkkenhaven. Det gælder på steder, hvor der er mange rødder i overfladen eller når man skal have tilført større mængder af kompost eller kogødning.

Ved at grave får du fjernet rødderne fra overfladen og bladet komposten ned i jorden, og jorden bliver nemmere at kultivere.

Gravning hjælper dræbersnegle

Du skal dog være opmærksom på, at tidlig efterårsgravning giver let adgang for dræbersneglene til at finde beskyttede hulrum nede i jorden, inden frosten for alvor kommer. Det kan give flere overvintrende snegle i haven om foråret. Hvis du på sigt vil gøre jorden så bekvem, at gravning ikke er nødvendig så begynd på løbende tilførsel af organisk materiale, vinterdække, brug af grøngødning m.v.

Tekst & foto: www.dag.dk

INTERGALACTIC COMPANY
"Ridiculus enim cras placerat facilisis amet lorem ipsum scelerisque sagittis lorem tis!"
Jojn Doe, CEO
Tel.: +1 (800) 123-45-67, +1 (800) 123-45-68
Fax: +1 (800) 123-45-69 (any time, 24/7/365)
E-mail: info@intergalactic.company
Website: http://www.intergalactic.company
Address:
221, Mount Olimpus,
Rheasilvia region, Mars,
Solar System, Milky Way Galaxy