Haven i april

0

Danske Anlægsgartnere april

Med lyset og varmen i april begynder græsset for alvor at gro. Græsplænen er måske nogle steder blevet lidt tynd pga. slid og skygge. For at forebygge at ukrudtet udkonkurrerer græsset, kan du med fordel forbedre vækstvilkårene for græsset. Det gør du ved at rive plænen igennem for at fjerne dødt plantemateriale. Der, hvor man går meget, kan det med års mellemrum være en rigtig god ide at lufte/løsne vækstlaget for at give græsset bedre vækstbetingelser. Mindre græsplæner kan løsnes ved at træde en greb ned i plænen med 5 – 10 cm mellemrum. Er plænen større, kan du bruge en maskine til arbejdet (vertidræn). Bagefter skal græsplænen eftersåes og gødes. Spørg eventuelt din lokale anlægsgartner om råd.

Oprydning og nedskæring

Ellers står april i oprydningens og omlægningens tegn. Visne staude toppe fjernes, blade fjernes og planter flyttes og nye udplantes. Og sidst i april, når der ikke længere er risiko for nattefrost, nedskæres roserne.

Fjern mos med fuglenes hjælp

Vil du undgå mos i græsplænen, gælder det som udgangspunkt om at skabe optimale vækstvilkår for græsset. Det gør du ved at sikre en tæt bestand af græsplanter ved at efterså, hvor der opstår bare pletter, ved jævnlig tilførsel af gødning og ved at holde jordens ph-værdi mellem 6,5 og 6,8. Har du mos i din græsplæne, er det bedst at fjerne det i april efter nogle tørre dage, hvor mosset “slipper”. Det ses ved, at mosset bliver lyst. Orker du ikke at rive mosset af, kan du også få fuglene til at gøre arbejdet. Drys godt med kanariefuglefrø ud på de mosramte områder. Det vil få alle fugle i nabolaget til at komme
på besøg. Specielt solsortene vil skrabe rundt i mosset for at finde frøene og dermed løsne mosset.

Klargøring af køkkenhaven

For at få et godt udbytte af køkkenhaven skal jorden være god med et rigt liv af regnorme, mikroorganismer, bakterier og svampe, der nedbryder organiske plantedele fra kompost, vissent grøngødning, dyregødning osv. Så derfor der det vigtigt at der i jorden forefindes kompost og andet organisk materiale.

Har du kompost i haven kan dette bruges – alternativt kan der i mange kommuner hentes kompost på genbrugspladserne.  Er der ikke tilført kompost til jorden i efteråret kan det nås endnu – da kompost kan have en høj gødningsindhold bør der kun udlægges få cm. Fjern først alt ukrudt, og læg så et lag kompost, champost eller komposteret dyregødning ud på jorden. Grav eller kultiver det ned i øverste lag (10 -15 cm).

Er køkkenhaven først blevet gjort klar, er der ikke andet end vente på at jorden bliver varm og såning af diverse afgrøder kan på begyndes.

Tekst og foto: Danske Anlægsgartnere

INTERGALACTIC COMPANY
"Ridiculus enim cras placerat facilisis amet lorem ipsum scelerisque sagittis lorem tis!"
Jojn Doe, CEO
Tel.: +1 (800) 123-45-67, +1 (800) 123-45-68
Fax: +1 (800) 123-45-69 (any time, 24/7/365)
E-mail: info@intergalactic.company
Website: http://www.intergalactic.company
Address:
221, Mount Olimpus,
Rheasilvia region, Mars,
Solar System, Milky Way Galaxy