MIT kokkeri får børn og unge i køkkenet

0

I 96 % af de danske hjem er det forældrene, der laver mad. Men det er ikke svært at få børnene til at deltage – eller overtage – madlavningen.

Kogebogen MIT kokkeri blev sidste år uddelt til 152.000 skoleelever, og en ny evaluering viser, at mere end 60 % af dem nu laver mere mad derhjemme – og ofte sender forældrene ud af køkkenet. Den hemmelige ingrediens med den store effekt er opskrifter, der er lette at forstå, og på mad som børnene gerne vil spise. Succesen betyder, at MIT kokkeri også de næste tre år uddeles til de elever, der har madkundskab. Det sker med støtte fra Nordea-fonden.

Opskriften på successen er følgende: Man får børn og unge i aldersgruppen til at udvælge retter, som nogle af landets bedste kokke omsætter til en kogebog, der trin for trin viser med få ord og mange billeder, hvordan de lækre retter tilberedes. 152.000 skoleelever på mere end 1.700 skoler landet over har i løbet af 2015 fået deres helt egen, gratis udgave af den nye kogebog, MIT kokkeri, med støtte fra Nordea-fonden. Opskrifterne i MIT kokkeri er skrevet for 10-15-årige og findes også på webuniverset mitkokkeri.dk, hvor man kan finde videoer, der viser, hvordan de enkelte retter tilberedes samt tips til basale køkkenfærdigheder – som fx at snitte løg eller ælte en dej.

Tre år mere med madlavningsglæde

MIT kokkeri1Med MIT kokkeri kan børn og unge derfor i højere grad selv tage styringen i køkkenet, og det har givet fantastiske resultater. Konceptet er modtaget med begejstring af både elever og lærere, viser en omfattende evaluering baseret på mere end 1.300 svar. 68 pct. af eleverne svarer, at de laver mere mad derhjemme, efter de har fået MIT kokkeri at arbejde ud fra, og mange af dem har fået en fast maddag. De fleste af børnene bestemmer selv, hvilken ret de vil lave, og næsten halvdelen af dem fortæller, at de har sendt forældrene ud af køkkenet.

 

På den baggrund støtter Nordea-fonden nu med midler til at videreføre projektet i yderligere tre år, hvor lærere og skoler igen kan bestille bogen til deres elever. Derudover er planen, at MIT kokkeri også vil etablere madklubber rundt om i landet, hvor børn og unge kan mødes og udforske råvarer, smag og madlavning. Altsammen for at skabe grobund for en sund madkultur.

 

”Det er vigtigt for Nordea-fonden at støtte op om at forbedre mad- og måltidskulturen i Danmark; både i skole, hjem og fritid. Madvaner bliver grundlagt fra barnsben, og madlavning giver mulighed for at lege, være kreativ og få sanselige oplevelser. Derfor vil vi i Nordea-fonden gerne bidrage til, at børn får viden, gode madvaner og oplevelser med både at lave og spise sund mad. Vi håber, at kogebogen vil inspirere en hel generation af børn til større madglæde og madkundskab,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

De tre års forlængelse glæder Charan Nelander, direktør for Komiteen for Sundhedsoplysning, og en af kogebogens idéfolk: “Vi vil skabe ægte madglæde hos en ny generation, og det gør vi ved at give dem mulighed for selv at tage kontrol. Det er sjovt at lave mad, når man kan finde ud af at lave lækre retter, der vækker lykke.

MIT kokkeri løfter madkundskab i skolen

MIT kokkeri2

Både elever og lærere elsker den: 152.000 skolebørn har fået deres egen personlige eksemplar af kogebogen MIT kokkeri, som er støttet af Nordea-fonden. Den bliver typisk uddelt til eleverne i madkundskab i 6. klasse.

Også i folkeskolens nye fag, madkundskab, vækker MIT kokkeri begejstring hos både elever og lærere. Således svarer ni ud af ti af lærerne, at de har brugt bogen i undervisningen, og at de mener, at eleverne har lært noget nyt ved at bruge MIT kokkeri i madkundskab.

Vores elever har i 6. klasse skiftet legegrupper ud med madgrupper. Bogen er et rigtigt fint værktøj til dem til dels at være sammen på en ny måde og samtidig lære noget om madlavning, råvarer, at planlægge osv.” fortæller en lærer blandt andet om effekten af MIT kokkeri.

Fakta om MIT kokkeri
Kogebog og web-univers med opskriftvideoer for børn og unge i alderen 10-15 år. 175 opskrifter på alt fra smoothie til shawarma kan findes i bogen og på mitkokkeri.dk.

Bogen er i skoleåret 2014/15 og 2015/16 blevet udleveret til flere end 152.000 skoleelever og uddeles typisk i faget madkundskab i 6. og 7. klasse.
MIT kokkeri er støttet af Nordea-fonden og er blevet til i samarbejde mellem Komiteen for Sundhedsoplysning, Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet og Søren Ejlersen, der også er stifter af det gastronomiske skolehave-projekt Haver til Maver.

 

INTERGALACTIC COMPANY
"Ridiculus enim cras placerat facilisis amet lorem ipsum scelerisque sagittis lorem tis!"
Jojn Doe, CEO
Tel.: +1 (800) 123-45-67, +1 (800) 123-45-68
Fax: +1 (800) 123-45-69 (any time, 24/7/365)
E-mail: info@intergalactic.company
Website: http://www.intergalactic.company
Address:
221, Mount Olimpus,
Rheasilvia region, Mars,
Solar System, Milky Way Galaxy